-2- 7. Catering in het stadskantoor. Nr. BD-FAZA/20. De heer BOLSIUS: Voorzitter, voor de fraktie van D66 staat het vast dat vanuit een verantwoorde bedrijfsvoering, personeelszorg en representatieve exploitatie van een bedrijfsrestaurant gewenst is. We hebben evenwel een serie bedragen in de afgelopen jaren ten behoeve van deze exploitatie de revue zien passeren. Ik mag u herinneren aan -het staat ook in de stukken opgenomen en ik zal het in het kort de revue laten passeren- het bedrag van beleidsplan II over de jaren 1992-1995, waarin 85.000,— is opgenomen. Dit bedrag werd later, bij een gunstig aanbestedingsvoorstel, zelfs verlaagd tot 75.000, In de begroting van 1995 staat voor de exploitatie van het bedrijfsrestau rant voor een half jaar 56.250,opgenomen. In totaal op jaarbasis dus 112.500—. Vervolgens constateren we in de offerte van de cateraar dat een bedrag van ca. 70.000,is opgenomen voor het gratis verstrekken van 325.000 con sumpties koffie of thee. Het was even zoeken, maar dat bedrag is samenge steld uit 42.000,— ingrediëntenkosten en 28.000,— personeelskosten, die in de aanneemsom staan opgenomen. Het betekent dat wij, als wij dit voorstel volgen, in totaliteit gaan uittrekken een bedrag van 56250,--, oplopend tot een bedrag van 112.500,op jaarbasis en het reeds beschik bare bedrag van 280.420, En wat is dat reeds beschikbare bedrag? Dat is de huidige koffie- en theeverstrekking met alles wat daar aan personele lasten op en aan kan worden gerekend. Het betekent dat we dus in totaliteit gaan inzetten bijna 200.000,voor de exploitatie van het bedrijfsres taurant èn het verstrekken van gratis koffie en thee. Verantwoorde omstandigheden waaronder geluncht kan worden, verantwoorde omstandigheden waaronder koffie- en theeverstrekking kan plaatsvinden, ja- Maar mijn fraktie vindt het in deze tijd, waarin wij in de voorjaarsnota bezig zijn met essentiële bezuinigingen aan te brengen in de takenvelden vat de gemeente, die behoorlijk zullen ingrijpen in de Bergse maatschappij- onverantwoord dat deze stijging, die we nu te zien krijgen, ons vanavond gepresenteerd wordt. Ik wil u de volgende vraag stellen. Als wij het huidige bedrag, wat in Nieuw Beleid staat van 75.000, verhogen met de f 82.000, die op dit moment in feite besteed worden aan het toerekenen van bodes en alles wat ziel bezighoudt met kof f ieverstrekking, dan komen we aan 155.000, Het lijK mij dat we op die manier, als we dat als taakstellend bedrag opnemen voor exploitatie van een kantine plus een restauratiefaciliteit, dan in ie^er geval niet te maken hebben met een stijging naar de komende jaren toe. In het collegestuk staat voor het jaar 1996 opgenomen al een voorstel ®et betrekking tot de begroting. Ik mag u erop attent maken dat die begrotinJ uiteraard nog onderwerp van behandeling is. Wat ons betreft is dan ook dat in de term van, zouden wij weer opnemen te lezen. Mijn fraktie stelt u dus voor om dit voorstel terug te nemen en met taakstellend bedrag van 155.000,— te zoeken naar nieuwe wegen. Eventueel een andere aanbesteding, of een profijtbeginsel toepassen, waardoor neer wordt toegelicht ook door de ambtenaren zelf in deze voorzieningen. De heer WITHAGEN: Voorzitter, voor alle helderheid. Mag ik eens vragen aaJ de heer Bolsius of hij het laatste wat hij zei nog eens even herhaalt, *ant hij noemt daar een aantal bedragen in serie en ik heb die niet meegekregen- De heer BOLSIUS: De 155.000,willen wij graag taakstellend zien betrekking tot de exploitatie van het bedrijfsrestaurant en alle kos verband houdend met het gratis verstrekken van koffie en thee. -3- De heer DIETEN: Voorzitter, de fraktie van Groen Links is uiteraard een voorstander van een goed bedrijfsrestaurant in het nieuwe stadhuis. Wij hebben in de commissie APPZ aan de orde gesteld dat wij in dit stuk onvoldoende argumenten vinden om die catering uit te besteden en dat wij in principe voorstander zijn van het organiseren van de catering in eigen beheer. Dat heeft als voordeel dat er over de personeelskosten geen BTW betaald hoeft te worden, dat er geen management betaald hoeft te worden en dat er ook niet voorzien hoeft te worden in de winsten van het catering bedrijf. Dat zou in onze ogen ten goede kunnen komen aan de salarissen van de mensen die de werkzaamheden verrichten. Wij hebben echter in de commissie APPZ daarvoor geen meerderheid kunnen vinden. Wij denken ook niet dat die alsnog tot stand komt. Toen wij in de commissie financiën de zaak nog bespraken, kwamen wij, mede door de personele unie van de voorzitter van de commissie de heer Stuart, die ook een funktie vervult in het dagelijks bestuur van het Werkvoorzie ningsschap, nog tot de suggestie om de catering niet uit te besteden aan het bedrijf dat hier wordt voorgesteld, maar om het uit te besteden aan het Werkvoorzieningsschap. De heer Stuart zou daar nog navraag naar doen. Ik neem aan dat hij daar meteen nog wat mededelingen over zal kunnen doen. De VOORZITTER: Het lijkt mij dat de voorzitter dat ook kan. Het wordt op prijs gesteld om het ook over dat soort dingen in de commissie APPZ te hebben. De heer DIETEN: Dat begrijp ik, maar wij waren er in de commissie APPZ niet eerder opgekomen, voorzitter. Wij kwamen pas op dat idee door die zo juist genoemde personele unie. Wij stellen het uiteraard op prijs als u de beantwoording voor uw rekening neemt in plaats van dat over te laten aan de heer Stuart. Dat is wat ons betreft perfekt. Wij hebben ondertussen als fraktie van Groen Links ook niet stil gezeten. Wij hebben zelf kontakt opgenomen met het Werkvoorzieningsschap om nu eens even te kijken in hoeverre zij in staat zijn om dergelijke ook wat groot schaligere projekten en ook projekten op een lokatie buiten hun eigen bedrijf voor hun rekening te nemen. Uit hun reaktie bleek dat zij dat al doen op een aantal lokaties en ook heel graag een dergelijk projekt, zoals catering in ons stadhuis, zouden willen verwerven. Wij hebben hen daarom gevraagd om ons wat documentatie ter beschikking te stellen. Dat hebben wij, zij het te elfder ure, in de bakjes van de raadsleden verspreid en ook aan het college doen toekomen. We begrijpen wel dat het een beetje kort dag is om dat nu allemaal nog uitputtend in de beschouwingen te betrekken,al is het maar omdat er geen kostenopgave ligt van de kant van het Werkvoorzienings schap. Anderzijds is het zo dat de oplevering van het nieuwe stadhuis en de daadwerkelijke start van de catering ons nog wel enige tijd geven om die zaak te bekijken. Dat gekoppeld met de suggestie van de vorige spreker, om het voorstel sowieso terug te nemen, zouden wij, zij het met een andere argumentatie, u hetzelfde verzoek willen doen. Namelijk het voorstel op dit moment terugnemen en om, wat u ook verder onderzoekt aan de hand van de suggestie van de heer Bolsius, in ieder geval in de tussentijd van de gele genheid gebruik te maken om te onderzoeken of catering door het Werkvoor zieningsschap in deze situatie gerealiseerd kan worden. Waardoor we in de ogen van Groen Links in ieder geval meerdere vliegen in een klap slaan, omdat het toch ook in het belang van de gemeente Bergen op Zoom en haar inwoners, die op een dergelijk bedrijf aangewezen zijn, is en dus ook in ons elang dat we zo'n kans niet laten lopen. heer AERTSSEN: Voorzitter, op de eerste plaats wil ik u een vraag stellen. ik had verwacht dat u, naar aanleiding van de vraag die ik in de

Raadsnotulen

Bergen op Zoom: 1926-1996 | 1995 | | pagina 112