zend gulden# Het is een tijd lang veel meer geweest» Be vorige Wethouder heeft ech
ter een regeling getroffen met de kringgemeenten en het verlies teruggebracht?maar
over het algemeen zit er verlies op het slachthuis.
"Zoals reeds is opgemerkt brengt de nieuwe wijze van koeling minder gewichtver-
lies.
Wat betreft de vraag of de grossier de prijzen zal gaan verhogen, daarop kan
spreker natuurlijk moeilijk antïroord geven, Be handel wordt gedreven in de verkoop
ruimte en daar vraagt de grossier de prijs aan de slager» Hij kan uitgaan van de
gedachtes"Ik heb meer gewicht, ik betaal w©l wat meer slachthuisrechten, maar ik
behoef per E.G. toch niet"meer aan. de slager te vragen". Hoe de grossiers hierover
denken, dat vreet hij niet.
Het kon zijn dat IJ de grossiers gepeild had", merkt de heer NOORMAN op.
Be heer LEIJS zegt de grossiers hierover niet gepeild te hebben. Hij heeft wel
de slagers gepeild over de uitbreiding van het slachthuis en daar waren zij enthou
siast over."Maar wat betreft verhoging van de prijs, daarover kon hij moeilijk ie
mand peilen.
Wat de vermeerdering van de kosten voor het slachthuis betreft, merkt spreker
nog op dat de yjo uitkering aan de gemeente-ambtenaren ook bij het slachthuis wordt
gegeven. Men krijgt dus verhoging van loon en dat brengt ook verlies mee. Maar.dat
is hierin niet verdisconteerd.
Be heer BE JAEGER heeft met belangstelling geluisterd naar het verweer van de
Wethouder, maar daar zitten volgens zijn bescheiden mening verschillende angels in,
die absoluut niet opgaan, "Om te beginnen", zegt hij, "de koeling die de beesten
krijgen als ze geslacht zijn. Als ze van het koelhuis doorgaan naar de verkoopruim
te kan men er bliksem op zeggen en zeker als ze verder doorgaan van de verkoopruim
te naar de slager, dat ze dan het verlies onherroepelijk krijgen. Er zijn 2 S. 3 sla
gers gespecialiseerd, die hebben ventilatie in hun koelcellen en die zullen op hun
vlees geen verder verlies krijgen, maar bij deoverige slagers zal dat verlies ze
ker optreden. Als de slager zijn gewicht aan vlees thuis krijgt uit het abattoir en
hij gaat het 2 dagen naderhand wper wegen, gaat er maar op door", zegt spreker,"dat
hij dan verlies zal hebben". Het is zijns inziens dan ook een logische gevolgtrek
king dat de consument dat zal moeten betalen. Bat de grossier Vjo minder verliest
vreet men allemaal, maar tenslotte zal het verlies er toch komen»
Bat de Wethouder niet met de grossiers gepraat heeft vindt hij jammer. Ban
had hij definitief kunnen zeggen of de meerdere kosten doorberekend zouden worden
of niet. Maar bij hem staat het vast dat de kosten doorberekend worden en de prij
zen dus wel omhoog zullen gaan.
Ook is gezegd dat runderen van 200 E.G. geen zeldzaamheid is» "Heem maar gerust
aan", zegt spreker, "dat runderen van 200 E.G. zo dik niet gezaaid zijïi» Ze zijn
eerder minder dan"meer".
Ook is er over gesproken dat andere gemeenten ook geprobeerd hebben verhoging
te krijgen bij Gedeputeerde Staten en de Kroon en dat zij het, als hij het althans
goed verstaanheeft, niet gedaan hebben kunnen krijgen. Spreker zou daarom willen
vragens"Waarom gaat men iets doen als men van te voren vreet dat men geen toestem-";
ming krijgt?"» Hij zou er een voorstel van willen maken voorrunder en en varkens
de prijs te stellen op 6 en 7 cent en voor paarden op 5 cent» Spreker vindt dit
ruimschoots genoeg en daarmee zijn zijns inziens de consumenten'wel gebaat. Mis-
schien komt er dan een kleine prijsverhoging, maar toch niet in die mate -als thans.
Be heer BE MOOR begrijpt de heer de Jaeger niet. Hij is bang dat 'het vlees
duurder wordt en doet niets anders dan reclame maken'om hfet duurder te krijgen.Als
het is, zoals de Wethouder zegt, dat de slachthuisrechten voor paarden hier erg
laag liggen en de prijs van andere gemeenten vrijwel overeen komt met dë prijs die
thans wordt voorgesteld, dan vindt hij geen enkele reden om hierin nog correcties
aan te brengen. Bovendien zal het vlees, zoals de Yfethouder gezegd heeft, bij de
nieuwe methode van bevriezen beter worden en zal men minder gevrichtsverlies krij
gen» Waarom zou het dan, als de slager het thuis krijgt, weer lichter moeten wor
den? Als het bij de slager nog 14 dagen blijft hangen, krijgt men ingedroogd vlees
en daarvan is de prijs weer anders»
Er is lang en breed over gesproken in de Commissie en alle leden waren het er
over eens dat er iets moest gebeuren door de modernisering van het slachthuis» Men
praat nu over hygiëne, maar er wordt ook voor watervoorziening gezorgd voor de hy-*-
giëne en dat laat men toch ook betalen."Alles moet verbeterd worden en is het dan.
zo onlogisch", vraagt spreker, "dat er wat meer gevraagd wordt voor de verbetering
gen die de gemeente invoert en moet daarbij overwogen worden of dat al of niet van
invloed As op een prijsverhoging. Als de prijs normaal verhoogd wordt omdat de
beesten duurder worden kan de gemeente het ook niet tegenhouden". Spreker zou sterk
willen ontraden verandering in het voorstel te brengen,"Als de vrees van de heer de
Jaeger bewaarheid wordt, kan men deze zaak altijd nog bekijken, maar laat men nu
liever afwachten", zegt spreker»