J i:\ Ui' |'t; 114 f S -12- dat "beoogt men ook nu en wanneer overgegaan wordt om verbeteringen aan het slacht huis aan te brengen, dan doet men dat omdat men bij wil blijven en in Bergen op Zoom niet op een eiland wil komen te zitten. In de omliggende gemeenten is men goed geoutilleerd en spreker meent dat Bergen op Zoom daarin moet meegaan» Wanneer door de heer de Jaeger gesteld wordt dat door omschakeling van stuk tarief op K.G.-tarief, als het 7 en 8 cent blijft, de prijzen van het vlees ver hoogd zullen worden, dan kan spreker onderschrijven wat de heer Boorman reeds heeft opgemerkt, dat een andere manier van koeling wordt toegepast. In het verleden ge beurde dat met ammoniakkoeling, waardoor men een behoorlijk gewichtverlies had,Met de nieuwe koeling, de tunnelkoéling, wordt het vlees er 24 uur in gehangen en gaat er een snelle luchtstroom door. Het krijgt dan een verhard laagje op de huid waar door yfo minder verlies ontstaat. Bovendien wordt door deze wijze van koeling het vlees veel en veel beter. Dit is niet uit te drukken in aantal kilogrammen, maar zal wel tot uiting komen in de verkoopprijs van de slager. Wanneer men overgaat van stuk- naar K.G«-tarief betekent dit voor een rund dat het tarief van 12,12 bij 8 cént per K.G. 16,87 wordt. Dat is 475 meer. Als men runderen van 200 h 300 K.G, heeft, zeg van 250 K.G-. en 1 "fo van het gewicht spaart, dan kan men een rekensommetje maken dat dit 2-g- K.G. is» Heem dit, maal per K.G», dan is dat 7,50» Als dan de slachthuisrechten worden verhoogd van 12,12 op 16,87, dat is met 4*75? en men kan er. door minder gewichtver lies 7,50 meer van maken, dan zou er dus nog een winstje op kunnen zitten» Spre ker wil het echter niet over v/inst hebben, maar hij meent toch wel te mogen zeggen dat dit dan toch tegen elkaar weg valt, Yarkens waarvoor men volgens het huidige tarief 7j18betaaltworden vol gens het nieuwe tarief 8,72, alzo een verschil van 1.54» Als men dan 1 K.G. varkensvlees wint door de moderne koeling en bovendien vlees krijgt van betere kwa liteit, dan gelooft spreker dat men kan zeggen dat het niet meer kost. Dit wat be treft het voorstel voor de nieuwe slachthuisrechten. Yerder -heeft de heer de 'Jaeger gesproken over vergelijking met andere gemeen ten. Dat acht spreker maar betrekkelijk. Hij weet ook niet of het noodzakelijk ie altijd de ene gemeente te vergelijken met de andere. Hij heeft bovendien ook wel eens horen zeggen dat men -niet altijd met anderen moet gaan vergelijken. Spréker gelooft ook niet dat het zo is dat andere gemeenten hierop zitten te wachten. Hij kan de verzekering geven dat in andere gemeenten reeds eerder voorstellen gedaan zijn die naar Gedeputeerde Staten zijn gegaan en omdat het belastingvoorstellen wa ren ook voor wijziging naar de Kroon zijn gezonden» Het bedrijf behoeft geen winst op te leveren, maar wanneer men niéuwe investeringen gaat doen die voor rente en afschrijving jaarlijks 20.000,vragen, dan vindt hij het redelijk dat er iets tegenover gesteld wordt en -dat op een of andere wijze het inkomen wordt vermeer derd» Hij meent dat ten opzichte van de grossiers en de slagers normale voorstel len zijn gedaan. Dan is er nog gesproken over de paarden» Het is juist dat het tarief op het ogenblik 12,10 bedraagt en dat, wanneer het tarief op 6 cent per K.G. wordt ge bracht, 25,98 moet worden betaald. Spreker wil dan echter stellen dat het tarief slachtlonen voor paarden tot heden ontzettend laag is geweest en dat het niet ver hoogd is omdat er vroeger heel wat minder paarden werden geslacht en wanneer men - ging wijzigen dit niet veel zoden aan de dijk zou zetten» Op het ogenblik worden er 150 paarden per jaar geslacht. Dat is nog geen groot aantal, maar toch'meer dan vroeger. Een tarief van 12,10 is verschrikkelijk laag, ook tegenover andere ge meenten» Als men dan tegenover de verhoging zet dat er 3 h 4 K.G, minder gewicht- verlies is, dan is deze verhoging straks ook niet meer zo erg. Spreker stond er van te kijken dat door de heer de Jaeger de veronderstelling werd geuit dat het vlees voor de consument straks met 10 cent per K.G. omhoog zou gaan. Hij kan zich dat niet voorstellen. Het vlees gaat na de slacht 24 uur in de tunnelkoeling en komt dan in de verkoopruimte waar het verhandeld wordt tussen grossier en slager. Hij heeft gehoord dat het rundvlees in Tilburg is verhoogd met 70 h 80 cent per Kilo. Dat is echter een samenspel tussen grossier en slager, een kwestie van vraag en aanbod. Het gewijzigde voorstel is reëel omdat het in de eer ste plaats een dekking betekent van het nieuw geïnvesteerde kapitaal en omdat het geen directe verhoging behoeft te betekenen. Door de heer Boorman is nog gevraagdM'Is er een tekort in de exploitatie of rekent men op een tekort in de exploitatie?". De heer BOORMAN" merkt op gevraagd te hebben.of men uitgaat van het standpunt dat het slachthuis self-supporting moet zijn. De heer LEIJS meent van misschien wel. Wanneer er nieuwe investeringen komen, moet men in elk geval dekkingsmiddelen zoeken en zodanig zoeken dat baten en lasten tegen elkaar wegvallen. Hij zou het niet erg vinden Y/anneer het slachthuis enigs zins verlies zou geven. Men werkt de laatste jaren met een verlies van 2 h 3 dui-

Raadsnotulen

Bergen op Zoom: 1926-1996 | 1956 | | pagina 157