J
i:\
Ui'
|'t;
114
f S
-12-
dat "beoogt men ook nu en wanneer overgegaan wordt om verbeteringen aan het slacht
huis aan te brengen, dan doet men dat omdat men bij wil blijven en in Bergen op
Zoom niet op een eiland wil komen te zitten. In de omliggende gemeenten is men
goed geoutilleerd en spreker meent dat Bergen op Zoom daarin moet meegaan»
Wanneer door de heer de Jaeger gesteld wordt dat door omschakeling van stuk
tarief op K.G.-tarief, als het 7 en 8 cent blijft, de prijzen van het vlees ver
hoogd zullen worden, dan kan spreker onderschrijven wat de heer Boorman reeds heeft
opgemerkt, dat een andere manier van koeling wordt toegepast. In het verleden ge
beurde dat met ammoniakkoeling, waardoor men een behoorlijk gewichtverlies had,Met
de nieuwe koeling, de tunnelkoéling, wordt het vlees er 24 uur in gehangen en gaat
er een snelle luchtstroom door. Het krijgt dan een verhard laagje op de huid waar
door yfo minder verlies ontstaat. Bovendien wordt door deze wijze van koeling het
vlees veel en veel beter. Dit is niet uit te drukken in aantal kilogrammen, maar
zal wel tot uiting komen in de verkoopprijs van de slager.
Wanneer men overgaat van stuk- naar K.G«-tarief betekent dit voor een rund
dat het tarief van 12,12 bij 8 cént per K.G. 16,87 wordt. Dat is 475 meer.
Als men runderen van 200 h 300 K.G, heeft, zeg van 250 K.G-. en 1 "fo van het gewicht
spaart, dan kan men een rekensommetje maken dat dit 2-g- K.G. is» Heem dit, maal
per K.G», dan is dat 7,50» Als dan de slachthuisrechten worden verhoogd
van 12,12 op 16,87, dat is met 4*75? en men kan er. door minder gewichtver
lies 7,50 meer van maken, dan zou er dus nog een winstje op kunnen zitten» Spre
ker wil het echter niet over v/inst hebben, maar hij meent toch wel te mogen zeggen
dat dit dan toch tegen elkaar weg valt,
Yarkens waarvoor men volgens het huidige tarief 7j18betaaltworden vol
gens het nieuwe tarief 8,72, alzo een verschil van 1.54» Als men dan 1 K.G.
varkensvlees wint door de moderne koeling en bovendien vlees krijgt van betere kwa
liteit, dan gelooft spreker dat men kan zeggen dat het niet meer kost. Dit wat be
treft het voorstel voor de nieuwe slachthuisrechten.
Yerder -heeft de heer de 'Jaeger gesproken over vergelijking met andere gemeen
ten. Dat acht spreker maar betrekkelijk. Hij weet ook niet of het noodzakelijk ie
altijd de ene gemeente te vergelijken met de andere. Hij heeft bovendien ook wel
eens horen zeggen dat men -niet altijd met anderen moet gaan vergelijken. Spréker
gelooft ook niet dat het zo is dat andere gemeenten hierop zitten te wachten. Hij
kan de verzekering geven dat in andere gemeenten reeds eerder voorstellen gedaan
zijn die naar Gedeputeerde Staten zijn gegaan en omdat het belastingvoorstellen wa
ren ook voor wijziging naar de Kroon zijn gezonden» Het bedrijf behoeft geen winst
op te leveren, maar wanneer men niéuwe investeringen gaat doen die voor rente en
afschrijving jaarlijks 20.000,vragen, dan vindt hij het redelijk dat er iets
tegenover gesteld wordt en -dat op een of andere wijze het inkomen wordt vermeer
derd» Hij meent dat ten opzichte van de grossiers en de slagers normale voorstel
len zijn gedaan.
Dan is er nog gesproken over de paarden» Het is juist dat het tarief op het
ogenblik 12,10 bedraagt en dat, wanneer het tarief op 6 cent per K.G. wordt ge
bracht, 25,98 moet worden betaald. Spreker wil dan echter stellen dat het tarief
slachtlonen voor paarden tot heden ontzettend laag is geweest en dat het niet ver
hoogd is omdat er vroeger heel wat minder paarden werden geslacht en wanneer men -
ging wijzigen dit niet veel zoden aan de dijk zou zetten» Op het ogenblik worden
er 150 paarden per jaar geslacht. Dat is nog geen groot aantal, maar toch'meer dan
vroeger. Een tarief van 12,10 is verschrikkelijk laag, ook tegenover andere ge
meenten» Als men dan tegenover de verhoging zet dat er 3 h 4 K.G, minder gewicht-
verlies is, dan is deze verhoging straks ook niet meer zo erg.
Spreker stond er van te kijken dat door de heer de Jaeger de veronderstelling
werd geuit dat het vlees voor de consument straks met 10 cent per K.G. omhoog zou
gaan. Hij kan zich dat niet voorstellen. Het vlees gaat na de slacht 24 uur in de
tunnelkoeling en komt dan in de verkoopruimte waar het verhandeld wordt tussen
grossier en slager. Hij heeft gehoord dat het rundvlees in Tilburg is verhoogd met
70 h 80 cent per Kilo. Dat is echter een samenspel tussen grossier en slager, een
kwestie van vraag en aanbod. Het gewijzigde voorstel is reëel omdat het in de eer
ste plaats een dekking betekent van het nieuw geïnvesteerde kapitaal en omdat het
geen directe verhoging behoeft te betekenen.
Door de heer Boorman is nog gevraagdM'Is er een tekort in de exploitatie of
rekent men op een tekort in de exploitatie?".
De heer BOORMAN" merkt op gevraagd te hebben.of men uitgaat van het standpunt
dat het slachthuis self-supporting moet zijn.
De heer LEIJS meent van misschien wel. Wanneer er nieuwe investeringen komen,
moet men in elk geval dekkingsmiddelen zoeken en zodanig zoeken dat baten en lasten
tegen elkaar wegvallen. Hij zou het niet erg vinden Y/anneer het slachthuis enigs
zins verlies zou geven. Men werkt de laatste jaren met een verlies van 2 h 3 dui-