v -11- voelt zich toch verplicht enkele dingen naar voren te krengen, daar zijns inziens door deze thans voorgestelde veranderingen de prijzen een stuk omhoog zullen wor den gedrukt» Het verleden heeft geleerd dat wanneer door een of andere fabrikant of door wie ook het product J wordt vërhoogd, er altijd nog wel zoveel procenten hij komen eer het hij de verbruiker is» Over het algemeen worden de procenten nog ver dubbeld, zodat het uiteindelijk op de consument gaat drukken. Er wordt voorgegeven dat voor runderen en varkens 7 en 8 oent geheven zal worden» Als spreker goed ge oriënteerd is gaat men iets doen dat practisch voor 90 5. 95^ geen kans van slagen heeft bij de Kroon, terwijl deze veranderingen door de Kroon goedgekeurd moeten worden» Heeft hij goed geluisterd in de Commissievergadering, dan is het zo dat hier andere gemeenten op zitten te wachten of dit voorstel er door komt,zodat als het er door gaat en als het goedgekeurd vrordt door de Kroon andere gemeenten zich aan Bergen op Zoom op zullen trekken» Er was niets.bij de stukken waaruit blijkt welke prijzen in andere gemeenten gerekend worden per K.G. Men is er gewoonlijk nogal vlug bij om vergelijkingen te maken. Als de prijs verhoogd wordt zou spreker willen vragen wie er het meest van profiteren en wie er nadeel van ondervinden. Spreker is er van overtuigd dat de grossiers de verhoging bij de slagers zullen doorberekenen en het zelfde zal gebeuren door de slager op de consument, die dan geen 7 of 8 cent meer zal moeten gaan betalen, maar dat zal dan minstens 10 b, 12 cent zijn. Men zal misschien denken, veronderstelt spreker, hoe het mogelijk is dat hij hier zo goed van op de hoogte is. Maar hij zou er dan op willen wijzen dat hij met het slagerspersoneel veel te maken heeft door de organisatie. Hij heeft zich de laatste 9 jaren in deze aangelegenheid goed kunnen knwerken omdat hij voorzitter is van de plaatselijke vakafdeling en ongesalarieerd hoofdbestuurslid, waardoor hij ook kennis kan nemen van de vakbladen. Hij heeft daar wel in kunnen zien dat de slagers zich niet moe hebben te maken "wanneer er een of andere verhoging komt. Ban worden de prijzen nagecalculeerd en zij hebben het maar over te nemen. Het wordt hen zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Voor spreker staat het daarom vast dat de consument uiteindelijk het slachtoffer wordt. Spreker wil het voorts nog hebben over de paardenslager die er het meest mee vrordt getroffen,wanneer de prijs voor paarden 6 cent per K.G. vrordt. Bij het hui dige stuktarief bedragen de kosten 12,10 per paard en bij een berekening per K.G. wordt deze prijs gemiddeld 25,98."Men moet ook rekenen", zegt hij, "dat de afval bij paarden alleen van beenderen gemiddeld 70 K.G. is". Als men deze prijzen gaat toepassen zou spreker willen vragen s"Hat denkt men van het paardenvlees?" Bat is in Bergen op Zoom een volksvoedsel geworden omdat het een stuk beneden de prijs ligt van rund- en varkensvlees. Maar hij denkt dat er nu minstens 10 cent per K.G, bij zal komen en spreker - gelooft hiermee zelfs niet aan de hoge kant te zijn. Spreker wil het hier voorlopig bij laten en zou thans gaarne een en ander er over -.villen horen. Be heer N00RMAU meent dat men eigenlijk voorop zou kunnen stellen de vraag of een slachthuis self-supporting moet'zijn, of de slachthuisrechten en de rechten voor het koelhuis zodanig moeten zijn dat het bedrijf zich kan bedruipen. Er staan aanwijzingen in het voorstel waaruit men kan afleiden dat het college van mening'; is dat dit ongeveer het geval moet zijn, dat het zich wel niet helemaal behoeft te bedruipen, maar dat het voorshands niet wenselijk is om hoger te gaan, Spreker zou de Wethouder willen vragen of in het tekort wordt voorzien wanneer men tot deze ex ploitatie komt. Zijn tweede vraag is of het nieuwe koelhuis, voor zover hij uit het rapport van de deskundige heeft kunnen lezen, tot gevolg heeft dat bij de koeling het vlees minderindroogt en het verlies 1 fo minder is dan anders. Be grossier kan dan dus 1 io vlees meer verkopen. "Staat daar niet tegenover", vraagt hij, "dat,nu voor det grossier het tarief en de koelrechten hoger worden, de prijs toch niet verhoogt, omdat hij 1 io meer vlees krijgt?". Gaarne zou spreker horen of de Wethouder er een,.' en ander'van vernomen heeft en of de grossiers al of niet tot verhoging zullen overgaan. Be heer LEIJS merkt op dat,'zoals blijkt, Burgemeester en Wethouders voorstel len om over te gaan van stuktarief of K.G.-tarief, Y/aardoor men naar' zijn smaak een juistere verdeling van de kosten van het glachtvlees krijgt. Met het stuktarief moest men voor eén varken van 100 K.G. 6 h 7 gulden betalen en voor een beestje van 225 K.G, ook. Het gevolg hiervan is dat een beest van 225 K.G. per K.G, minder belast wordt dan een beestje van 100 K.G. Bit is de algemene tendenz die er leeft bij het slachthuis en dit heeft ook doen besluiten met het voorstel te komen om van stuktarief op tarief per K.G, over te gaan. Wanneer gesteld ?rordt, zoals door de heer de Jaegèr, dat het slachthuis is op gericht voor meer hygiëne, dan is dat vanzelfsprekend Dat is indertijd gedaan en

Raadsnotulen

Bergen op Zoom: 1926-1996 | 1956 | | pagina 156